Hier zijn wekelijks nieuwe (gezonde) recepten te vinden. Hierbij zal uitleg gegeven worden over de voedingswaarde en het dieet waar het bij past.

Recept van de week

Aubergine Curry van https://www.leukerecepten.nl/recepten/aubergine-curry/

Benodigdheden (voor 4 personen):
• 3 aubergines, in blokjes gesneden
• 2 uien, fijngesnipperd
• 3 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
• 400 ml tomatenblokjes (uit blik)
• 300 ml kokosmelk
• 2 handjes ongezouten cashewnoten
• 5cm gember, geraspt
• 2 eetlepels garam masala
• 1 theelepel pittig paprikapoeder (kan ook mild)
• Olie om in te bakken
• Rijst en/of naanbrood om erbij te serveren
• (optioneel) yoghurt als topping

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe de blokjes aubergine in een kom, besprenkel met wat olie, zout en peper, en meng goed. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze circa 20 minuten in de oven.
  3. Verhit ondertussen een beetje olie in een ruime pan. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op middelhoog vuur.
  4. Voeg de garam masala toe en bak kort mee om de specerijen tot hun recht te laten komen.
  5. Voeg daarna de tomatenblokjes en kokosmelk toe en roer goed door.
  6. Haal de geroosterde aubergines uit de oven en voeg ze toe aan de saus. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  7. Laat de curry 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Zet het deksel schuin op de pan of laat het eraf als je de saus wat wilt laten in dikken.
  8. Kook intussen de rijst en verwarm eventueel het naanbrood
  9. Serveer de curry met rijst en/of naan. Garneer met cashewnoten, verse kruiden en eventueel een lepel yoghurt.

Extra tip:
Deze curry is de volgende dag nog voller van smaak. Perfect voor studenten die niet elke dag willen koken!

Geschikt voor studenten

Snel en eenvoudig: Dit gerecht is in ongeveer 30 minuten te maken met minimale kookervaring. Het vereist slechts één pan.
Budgetvriendelijk: De ingrediënten zijn goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen, vooral in supermarkten met een breed aanbod van groente en kruiden.
Voedzaam: Dit gerecht is rijk aan vezels (door de aubergine) en bevat gezonde vetten uit kokosmelk, ideaal voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Geschikte diëten

Vegetarisch – Er wordt geen vlees of vis gebruikt.
Veganistisch – Als er plantaardige olie wordt gebruikt in plaats van boter en geen dierlijke bouillon wordt toegevoegd.
Lactosevrij – Het recept bevat geen zuivel, tenzij er yoghurt of room wordt toegevoegd als topping.
Glutenvrij – Zolang er geen tarwebindmiddelen of glutenbevattende bouillonblokjes worden gebruikt.
Gezond en vezelrijk – Aubergine en tomaten bevatten veel vezels, vitamines en antioxidanten.Voedingswaarden per persoon (zonder rijst).

Voedingswaarde

Energie: 300 kcal
Vet: 20 gram: waarvan verzadigd vet: 14 gram
Koolhydraten: 20 gram: Waarvan suikers: 10 gram
Vezels: 8 gram
Eiwitten: 4 gram
Zout: 0,5 gram

Kom later terug voor nieuwe recepten!

Heb je dit recept gebruikt? Voeg het dan toe aan je voedingsdagboek!

Bronnen:
Kozik, A. (2021, 19 januari). Voedsel eten gezond healthy [Foto]. Pexels. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/voedsel-eten-gezond-healthy-6544376/

Leuke Recepten. (2025, 20 februari). Aubergine curry – vers en snel gemaakt. https://www.leukerecepten.nl/recepten/aubergine-curry/